I föregående avsnitt pratade vi om hur man med hjälp av en lite längre slutartid kan skapa rörelseoskärpa och därmed framhäva rörelsen i bilden.
Det finns en speciell variant av rörelseoskärpa där det inte är motivet som är suddigt utan bakgrunden. Detta kallas panorering.
Panorering åstadkomms genom att du följer motivets rörelse med kameran och tar kortet under kamerans rörelse. Det är inte helt lätt de första gångerna, men övning ger snabbt färdighet.
Fotot ovan är taget med slutartid 1/30 sekund.
Det svåraste med panorering är nog att trycka på avtryckaren så att fotografiet tas i rätt ögonblick. Ett vanligt fel i början är att man väntar för länge så att motivet redan har hinnit passera om det snarare blir baksidan än framsidan som syns. Ofta är det mer lyckat att fånga det ögonblick när motivet är på väg in i bilden.
Viktigt är också att man inte stannar kamerans rörelse i det ögonblick man tar bilden, utan att rörelsen i kameran fortsätter under hela tagningen.
För en panorera en joggare kan du testa med en slutartid på 1/15 sek. För en cyklist kan kanske 1/30 sekund vara lagom. För att panorera en bil kan 1/125 - 1/250 sekund fungera. Prova dig fram.