Fotoinspiration

Bländare

I föregående avsnitt lärde vi oss vad som menas med en korrekt exponering. Det handlar om att släppa in precis lagom mycket ljus i kameran för det fotografi som ska skapas.

En av de faktorer som påverkar hur mycket ljus som släpps in i kameran är bländaren. Ju mindre bländarens öppning är (till vänster på bilden nedan) ju mindre ljus släpps in. Ju större bländarens öppning är (till höger på bilden nedan) desto mera ljus släpps in.

blandare.gif

Förutom att reglera mängden ljus som släpps in i kameran finns en annan viktig anledning till att ibland själv vilja påverka bländarens storlek. Bländaren påverkar nämligen skärpedjupet.

Skärpedjup

Vad menas då med skärpedjup? Jo, ett fotografi kan vara skarpt ända från förgrunden till bakgrunden. Eller så kan endast en del av motivet vara skarpt, medan andra delar är oskarpa eller suddiga.

Genom att påverka skärpedjupet i en bild kan fotografen framhäva önskad del av motivet.

Skärpedjup

Bilden till vänster är tagen med en liten bländare, vilket ger långt skärpedjup. Bilden till höger är tagen med stor bländare, vilket ger kort skärpedjup. Lägg märke till hur de gröna idegranarna i bakgrunden är tydliga i vänstra bilden medan de är helt suddiga i bilden till höger.

Stor bländaröppning - lågt bländarvärde

En stor bländaröppning anges som ett lågt bländarvärde. Det låga bländarvärdet 1.8 innebär en stor bländare med vilken du kan åstadkomma ett kort skärpedjup.

En liten bländaröppning anges som ett högt bländarvärde. Om du exempelvis vill fotografera en landskapsbild och få skärpa ända från förgrunden och rakt igenom hela bilden till bakgrunden är kanske bländarvärdet 16 ett lämpligt val. Du får då ett långt skärpedjup.

Bländarvärdet brukar anges med bokstaven "f" framför.

blandare2.gif

När du själv vill påverka bländarvärdet så väljer du det program på kameran som kallas A eller AV.

Objektivet avgör hur stor bländaren kan bli

Det är objektivet som avgör hur stor bländaröppning du kan få maximalt. Det är inte möjligt att få ett riktigt kort skärpedjup med vilket objektiv som helst. Ett ljusstarkt objektiv kan ställas in på stor bländare och skapa bilder med kort skärpedjup.

Det objektiv som följde med vår systemkamera heter 18-105/3.5-5.6. Siffrorna efter snedsträcket talar om att det maximala bländarvärdet ligger mellan 3.5 och 5.6. Om du zoomar in maximalt gäller det högre värdet 5.6 medan det lägsta värdet 3.5 endast kan väljas då du zoomar ut så mycket det går.

Ganska snabbt köpte vi till ett objektiv som heter 50/1.8. Det är ett fast objektiv som inte går att zooma. Objektivet tillåter så lågt bländarvärde som 1.8 vilket ger möjlighet att skapa bilder med mycket kort skärpedjup.

Det förstnämnda objektivet var ett ganska billigt objektiv, och vi stördes av att bildernas kanter blev oskarpa. Därför köpte vi så småningom till ytterligare ett objektiv som heter 18-50/2.8. Det har en fast ljusstyrka, vilket innebär att största bländaren (2.8) är möjlig oavsett zoomning.

Stor bländare underlättar kvällsfotografering

Vid kvällsfotografering finns det mindre ljus tillgängligt, vilket gör det svårare att få en korrekt exponering som dessutom är helt skarp. I dessa situationer underlättar ett ljusstarkt objektiv som kan ge en stor bländare. En större bländare gör nämligen att fotografiet kan tas under kortare tid, vilket minskar risken för oskärpa.
Har du ett stativ underlättar det på så sätt att du kan välja en längre slutartid och på så sätt släppa in mer ljus. Med stativ står kameran still och du undviker rörelseoskärpa.

Till nästa avsnitt: Kort skärpedjup