Kvällsfotografering kräver kunskap och övning för att bli riktigt bra. I och med att ljuset är nedsatt gäller det nu att tillämpa de regler du lärt dig om hur bländare, slutartid och ISO-värde samverkar för en korrekt exponering som inte blir för mörk.
Är inte lösningen vid kvällsfotografering att sätta på blixten, så är allt frid och fröjd?
Nackdelen med den inbyggda blixten är att ljuset blir hårt och platt. Ofta får du ett bättre resultat genom att låta bli att använda blixten.
Men hur får vi då tillräckligt med ljus i vår bild? Vilka inställningar på kameran ökar ljuset i bilden? Vi repeterar:
En stor bländare (lågt värde) innebär en stor öppning som släpper in mycket ljus. En stor bländare minskar också skärpedjupet.
En lång slutartid innebär att kameran är öppen längre tid under exponeringen och hinner därmed släppa in mer ljus. För lång slutartid innebär dock risk för oskärpa.
Ett högre ISO-tal gör bildsensorn mer ljuskänslig så att mindre ljus behövs för exponeringen. Ett högt ISO-värde ökar dock bruset (gryningheten).
En stor risk vid kvällsfotografering är att kameran kommer välja en så lång slutartid, för att få tillräckligt med ljus, så att du riskerar oskärpa om du inte håller kameran alldeles stilla.
Ett stativ gör susen. Har du inte ett stativ så rekommenderar vi dig att skaffa ett. För ett överkomligt pris går det att få ett hyggligt stativ som avsevärt förbättrar kvaliteten på kvällsbilder och även bilder där du vill skapa rörelseoskärpa.
Har du inte ett stativ så kan du ändå tänka på att hålla kameran så stilla som det bara går. Kanske kan du stödja den mot en plan yta, ett staket eller något annat som finns i närheten? Har du ingen plan yta att ställa kameran på kan du kanske ändå luta dig mot något stabilt, en vägg exempelvis, vilket hjälper dig att hålla kameran mer stilla.
Dock förutsätter detta att ditt motiv inte rör sig. Om du har ett rörligt motiv hjälper inte ett stativ.
Ett högre ISO-värde möjliggör kortare slutartid och minskar därmed risken för oskärpa. Om du inte har ett stativ, eller om du har ett rörligt motiv, så rekommenderar vi att du höjer ISO-värdet i första hand. Ett riktmärke är att slutartiden inte bör vara längre än 1/60 sek utan stativ. Längre tider kan fungera om du är mycket skicklig på att hålla kameran stilla eller om objektivet har bildstabilisering. Vissa kamerahus har också inbyggd bildstabilisering.
På vår kamera Nikon D90 kan man välja om man vill ha automatisk ISO-känslighet eller om man vill ställa in ISO-känsligheten själv, vilket slår igenom på alla program utom det helautomatiska. Vår rekommendation är att normalt ha kameran inställd på automatisk ISO-känslighet men ändra detta om man har stativ och fotograferar stillastående motiv eller på annat sätt anser att bilden inte kommer få skakningsoskärpa på grund av lång slutartid.